La argumentación final sobre el descarte de la actual Ítaca como Ítaca homérica que acentúa la teoría de palikí de Cefalonia.
ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ κύριοι των θεωριών για την Ομηρική Ιθάκη.
Τελειώσαμε!

Mας ενδιαφέρει η εικόνα του εξωφύλλου του βιβλίου αυτού του μεγάλου ιστορικού της Κεφαλλονιάς, όπου έχει γκραβούρα του Κλώτζα από τη Μαρκιανή βιβλιοθήκη της Βενετίας με στιγμές από την απελευθέρωση της Κεφαλλονιάς από τους Οθωμανούς το 1500. Δεξιά ”ο Βαιζίτ κι ο Πρίνσιπες κάνουνε αγάπην”
Επειδή το Θιάκι, η σημερινή Ιθάκη, δεν έχει ούτε ένα σημείο που να μοιάζει με εκείνη την Ιθάκη της Οδύσσειας, την Ομηρική Ιθάκη, νομίσατε ότι, τόσες δεκαετίες, (είμαστε ήδη στον δεύτερο αιώνα για τη Λευκάδα), θα μπορείτε, με ένα δυο απειροελάχιστα επιχειρήματα να φέρετε την Ιθάκη στο χωριό σας;
Πετύχατε να φτιάχνετε θεωρίες ‘’με ολίγην…’’ προσέγγιση, επειδή ο ‘’αντίπαλος’’ δεν είχε να σας αντιτάξει τίποτα, επειδή ήταν μια ‘’συνομοσπονδία από βράχια’’ και ανεμόδαρτες κορφές πεταμένες στη θάλασσα ανατολικά των Κεφαλλήνων, άνυδρη, τη στιγμή που η πραγματική Ιθάκη θα πρέπει, όπως λέει η Αθηνά στον Οδυσσέα, να έχει ολόχρονα (επηετανόν) ρυάκια;
… Θα πρέπει να είναι στα δυτικά, όπως λέει ο Οδυσσέας στον Αλκίνοο.
… Θα πρέπει να έχει μεγάλες εκτάσεις για να μπορούν να ζουν ζαρκάδια και αίγαγροι, τέτοια δηλαδή που κυνηγούσε ο Άργος, όπως λέει ο Εύμαιος στον Οδυσσέα.
Εκτός λοιπόν από εκείνα τα δέκα σημεία, τα ακατάρριπτα, που ‘’δώσαμε’’ στο προηγούμενο δημοσίευμα, κοιτάξτε τι άλλα βρήκαμε στη συνέχεια:
- Το ταξίδι του Τηλεμάχου στην Πύλο, διήρκεσε ένα βράδυ να πάει και, ένα βράδυ συν μισή μέρα για να επιστρέψει, γιατί αποβιβάστηκε σε άλλο λιμάνι της Ιθάκης.
Η απόσταση μεταξύ των δυο λιμανιών, όπως αναλύσαμε στη ραψωδία π’, είναι όντως μισή μέρα.Το επιχείρημα αυτό καταρρίπτει σχεδόν όλες τις θεωρίες, γιατί τοποθετούν τα δυο λιμάνια κοντά το ένα με τ’ άλλο (Λευκάδα). Η νέα Ιθάκη και οι Παξοί, όπως επίσης και η Άσσος της Ερύσσου είναι πολύ ‘’μικροί’’ τόποι για να χωρέσουν αυτή τη διαφορά, ενώ ο Πόρος πρωτοτυπεί και πάλι, αφού τοποθετεί την άφιξη του Τηλεμάχου στη Σκάλα, διοργανώνει ‘’Τηλεμάχιους δρόμους’’ εκεί και πιο κοντά στην Πύλο! Που αυτό σημαίνει ότι θα επιθυμούσε η αναχώρηση του Τηλεμάχου να διαρκεί περισσότερο από την επιστροφή. Το αντίθετο δηλαδή.
Η Παλική και ο Τηλέμαχος ακολουθούν την εντολή της Αθηνάς, κατευθύνουν το πλοίο στην αρχή προς Εχινάδες, Αρκούδι-Άτοκο, διοπτεύουν το άλλο πρωί Φισκάρδο, αποφεύγουν το καρτέρι της Αστερίδας αριστερά στο βάθος εντός του επικίνδυνου διαύλου και, καταλήγουν στον Αθέρα, ώστε σκανδαλωδώς να συμπέσουν με την άφιξη του Οδυσσέα από βορράν, ερχόμενος από Σχερία-Κέρκυρα μια μέρα πριν, ώστε να γίνει η συνάντηση στην καλύβα του Εύμαιου [στις εσχατιές της Ιθάκης (Αθέρας) την πρώτη ακτή προς βορράν] και να αναγνωριστούν με την ησυχία τους μακριά από την πόλη. …Να πουν δυο λόγια σαν άνθρωποι, να οργανώσουν και τη μνηστηροφονία.
Αν είναι έργο ενός η Οδύσσεια; Ασύλληπτο (αάατο) σε σκηνοθεσία θεατρικό έργο, σε πραγματικό τόπο, χρόνο και γεγονότα. Έργο του μεγίστου ΚΑΙ σκηνοθέτη, του Ομήρου.
2. Η Σχερία έχουμε αποδείξει ότι είναι η Κέρκυρα. …Και λόγω αποστάσεων στο εσωτερικό της, λόγω και της απόστασης από την Ομηρική Ιθάκη, λόγω και της γειτνίασης με Θεσπρωτία και Δωδώνη, καιρικών φαινομένων, θαλασσίων ρευμάτων, κλιματικών συνθηκών και, λόγω απόστασης από τα νησιά της Μητριαρχικής κοινωνίας σε Μάλτα και Γκόζο. …Είναι προς βορράν της Ιθάκης, έρχονται οι Φαίακες να αφήσουν τον Οδυσσέα σε παραλία που τη γνώριζαν από πριν κι έτσι κάποιες θεωρίες καταρρίπτονται από μόνες τους γιατί δεν δέχονται την πραγματική υπόσταση των Φαιάκων.
Με το επιχείρημα αυτό ‘’αποχωρούν’’ η Λευκάδα των Σιβότων και του Νυδριού, πλην του Αγίου Νικήτα της θεωρίας του Μπάμπη Κατσίμπα. Αποχωρούν και οι Παξοί, γιατί είναι πολύ κοντά και όχι ‘’μια νύχτα δρόμο’’ του απίδαλου πλοίου.
Από τους υπολοίπους, όσοι θεωρούν φανταστικούς τους Φαίακες, παρακαλούνται όπως οδηγηθούν προς την έξοδο.
Το επιχείρημα αυτό σε συνάρτηση με το νο 7 στο σύνολό του, για την Παλική είναι από τα πιο ισχυρά, γιατί ο Αθέρας ‘’κοιτάζει’’ κατευθείαν προς Κέρκυρα…’’μια νύχτα δρόμο’’!
3. Οι Τάφιοι και οι Ιθακήσιοι ήταν γείτονες. Μάλιστα ο πατέρας του Αντίνοου είχε κάνει μια πειρατική αλητεία εναντίον των Θεσπρωτών μαζί με Τάφιους σαλταδόρους (που πήρε απ’ την πιάτσα εκεί κοντά στη Spiazza), κι όταν εκείνοι ΕΡΧΟΝΤΑΝ προς Τάφο και Ιθάκη δίπλα-δίπλα, να τους τσακίσουν οι Θεσπρωτοί (να τους κρεμάσουν ανάποδα; Κάτι λέει να τους αφαιρέσουν εν ζωή την καρδιά όπως οι Ίνκας), ο Οδυσσέας τους αναχαίτισε.Ο Ταφιός είναι στο πίσω μέρος της Παλικής. Τα χρόνια του Λαέρτη εκεί γίνονταν όργια λαθρεμπορίου και άλλα στα κρυφά. Το όνομα είχε σωθεί τυχαία, από χριστιανικές πηγές, οι οποίες ασφαλώς δεν τοποθέτησαν το όνομα για να κατασκευάσουν καμιά Ιθάκη και να ξαναζωντανέψουν την Αθηνά που υποστηρίζει τον Οδυσσέα. Σώθηκε κατά τύχη.
Αυτό το αγνοούν ΟΛΟΙ και τοποθετούν τους Ταφίους όπου να ‘ναι, διότι ξέχασαν ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και ο κλέφτης κι ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται.
Παρακαλείστε λοιπόν να μην παίζετε με Ταφιούς λαθρέμπορους και σωματέμπορους (αυτοί πούλησαν τον Εύμαιο μικρό στον Λαέρτη), γιατί θα σαλτάρουν και θα σας βουλιάξουν το καράβι !
VAL DE COMPARE, το παλιό όνομα της Ιθάκης.

Τα ρυάκια τα ολόχρονα, που αναφέραμε σε προηγούμενο σημείωμα καταρρίπτουν τις θεωρίες της άνυδρης σημερινής Ιθάκης.
Η μεγάλη ΜΗ υποστήριξη της έρευνας για την αποκάλυψη της Ομηρικής Ιθάκης, από τους ίδιους τους Κεφαλλονίτες, με είχε βάλει σε σκέψη και δυο δεκαετίες τώρα πίστευα ότι οφείλεται σε κομματικές και παραταξιακές εξαρτήσεις, διότι τα επιτελεία δεν ήθελαν να χάσουν τους ‘’ψήφους της Ιθάκης’’. Σε αυτό το γεγονός συνέτεινε και το ότι είχαμε αμέριστη υποστήριξη από τον χώρο της εκκλησίας, αφού η Ιθάκη υπάγεται στη Μητρόπολη Λευκάδας!
Ιστορικά όμως δεν είναι έτσι, διότι τα ιδιωτικά συμφέροντα εκατοντάδων Κεφαλλήνων που στα χωράφια τους υπάρχουν Προϊστορικά και Μυκηναϊκά ευρήματα ήταν η πραγματική αιτία, με το φόβο ότι αν μέρος ή όλη η Κεφαλονιά αναγνωριστεί ως Ιθάκη, όλα τα αγροτικά ή αστικά τεμάχια θα έχουν πρόβλημα με την Αρχαιολογική υπηρεσία.
Δεν πέσαμε έξω και αυτό καταλάβαμε αμέσως μόλις διαβάσαμε από τον Μηλιαράκη στο βιβλίο του ‘’Ιστορία Αρχαία και Νέα του νομού Κεφαλληνίας’’, τον τρόπο που το νησί δίπλα στην Κεφαλονιά, αυτό που μέχρι το 1500 ονομαζόταν Val de Compare, oνόμασαν οι Ενετοί Teacchi, το φώναζαν Τιάκι, Θιάκι και μετά Ιθάκη.
Ποιος τους το πρότεινε αυτό; Ο Προβλεπτής της Κεφαλονιάς Αλιβίζης Σολωμόν, ένας μάλλον Ληξουριώτης, αφού οι Αλιβιζάτοι κι οι Σολωμοί εκεί κατοικοεδρεύουν, εκεί που ήταν η Ιθάκη του Οδυσσέα, εκεί που στα Μονοπωλάτα ήταν η πρωτεύουσα του θέματος Κεφαλληνίας-Σικελίας και Κάτω Ιταλίας στα χρόνια του Βυζαντίου.
Υποθέτω όμως, ότι ο Αλιβίζης Σολωμόν, πρότεινε κάτι τέτοιο, αυτός ο ίδιος, μετά την πρώτη επίσκεψη στο Θιάκι, αμέσως μετά την απελευθέρωση από το ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1500, γιατί εντυπωσιάστηκε από τη θέα (Teacchi=Θέαση) κατά το προσκύνημα της μονής Καθαρών (εκεί είναι σαν να είσαι σε αεροπλάνο).
Όταν αργότερα άρχισαν οι επισκέψεις από λιμοκοντόρους στην Κεφαλονιά, αρχαιολάτρες και περίεργους, δεν θέλει πολύ να καταλάβουμε πως και γιατί τους έστελναν οι Κεφαλονίτες να ψάχνουν για τον Οδυσσέα στα βράχια. Κι έτσι το Τιάκι της καθημερινότητας έγινε η Ιθάκη της Οδύσσειας, ώστε να ψάχνουν όσο θέλουν οι ξένοι εκεί τον Οδυσσέα και οι ντόπιοι εδώ να έχουν την ησυχία τους, ώστε να ‘’τακτοποιούν’’ οι ίδιοι μόνοι τους αυτά που έβρισκαν στους τάφους, λαξευτούς και θολωτούς.
ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ,
σε συνέχεια του άρθρου Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΛΑΒΕ ΤΕΛΟΣ
- Τα ρυάκια τα ολόχρονα, που αναφέραμε σε προηγούμενο σημείωμα καταρρίπτουν τις θεωρίες της άνυδρης σημερινής Ιθάκης. Λέει η Αθηνά στον Οδυσσέα. Οδύσσεια ν’ 247-248:
‘’… ἐν δ’ ἀρδμοὶ ἐπηετανοὶ παρέασι.τῶ τοι, ξεῖν’, Ἰθάκης γε καὶ ἐς Τροίην ὄνομ’ ἵκει…’’
…Ότι δηλαδή υπάρχουν σε αυτήν ρυάκια που τρέχουν νερό όλο τον χρόνο.
Άλλωστε τα πήλινα Κορινθιακά κεραμικά στο μουσείο του Βαθέως, προερχόμενα από τη μητρόπολη αυτής της Κορινθιακής αποικίας, αυτό αποκαλύπτουν, ότι και στα αρχαϊκά χρόνια και στην κλασική αρχαιότητα το Θιάκι εισήγαγε νερό από αλλού τοποθετημένο σε Κορινθιακά πιθάρια και μάλιστα σε χώρο που οι ιδιοκτήτες του νησιού ήταν αντίπαλοι των Αθηναίων, συμμάχων Κεφαλονιάς και Κέρκυρας από αρχαιοτάτων χρόνων. - Εκτός από μακρινούς τόπους που από την Ιθάκη προσεγγίζονται πάντα με πλοίο όπως η Σικελία. Οδύσσεια υ’ 382-383:
‘’… τοὺς ξείνους ἐν νηῒ πολυκλήϊδι βαλόντες
ἐς Σικελοὺς πέμψωμεν, …’’
… Όπως έρχονται από μακριά φίλοι του Οδυσσέα. Οδύσσεια ω’ 306-307:
‘’… ἀπὸ Σικανίης δεῦρ’ ἐλθέμεν οὐκ ἐθέλοντα·
νηῦς δέ μοι ἥδ’ ἕστηκεν ἐπ’ ἀγροῦ νόσφι πόληος. …’’
… Όπως η μετάβαση στον βασιλιά Έχετον. Οδύσσεια φ’ 307,308:
‘’… ἄφαρ δέ σε νηῒ μελαίνῃ εἰς Ἔχετον βασιλῆα, …’’
… Όπως το ταξίδι του Τηλεμάχου και η επιστροφή από την Πύλο (βλέπε ραψωδίες β’, γ’ και ο’).
… Όπως ήλθε ο Οδυσσέας από τους Φαίακες (βλέπε ραψωδία ν’)…
… Η Ιθάκη ανήκει σε μεγάλη γεωγραφική ενότητα από όπου ένας περιπλανώμενος ζητιάνος μπορεί να έλθει και με πλοίο και δια ξηράς ΠΕΖΟΣ.
Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα της Λευκάδας και καταρρίπτει τελείως τις θεωρίες από το Θιάκι και τους Παξούς. Οι θεωρίες του Πόρου και της Άσσου, απλά επιβιώνουν, ενώ η μόνη θεωρία που μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα και τη Λευκάδα ‘’μέσα στο ίδιο της το σπίτι’’, μέσα στο ίδιο αυτό το επιχείρημα είναι η Παλική! Και η αιτία είναι ότι ο δύσκολος τρόπος που εμφανίζεται η πεζή μετάβαση στην Ιθάκη εντός της Οδύσσειας, στη μεν ραψωδία α’ είναι για έναν Ταφιό ηγέτη από την άλλη άκρη, επί της ίδιας της Ιθάκης, στις δε ραψωδίες ξ’ και π’ (δυο φορές) για έναν περιπλανώμενο ζητιάνο, όπου για την Παλική η προσέγγιση από το Σκαβδολίτη είναι πολύ δύσκολη, ενώ για τη Λευκάδα από απέναντι πανεύκολη. - Το καρτέρι της Αστερίδας. Οδύσσεια δ’ 670-671 και δ’ 844-847:
‘’… ὄφρα μιν αὖτις ἰόντα λοχήσομαι ἠδὲ φυλάξω
ἐν πορθμῷ Ἰθάκης τε Σάμοιό τε παιπαλοέσσης,. …’’ και
‘’… ἔστι δέ τις νῆσος μέσσῃ ἁλὶ πετρήεσσα,
μεσσηγὺς Ἰθάκης τε Σάμοιό τε παιπαλοέσσης,
Ἀστερίς, οὐ μεγάλη, λιμένες δ’ ἔνι ναύλοχοι αὐτῇ
ἀμφίδυμοι· τῇ τόν γε μένον λοχόωντες Ἀχαιοί. …’’
Όπως βλέπετε το καρτέρι των μνηστήρων γίνεται σε βραχονησίδα εντός ΠΟΡΘΜΟΥ. Το ‘’ἔνι’’=ενώπιον, προσδιορίζει ότι ενώπιον της βραχονησίδας υπάρχουν δυο υπήνεμα λιμάνια που να μπορείς να στήσεις καρτέρι, να καραδοκείς, η Δολίχα και το Παλαιοκάραβο.
Εμείς, ως θεωρία, έχουμε αυτήν την Αστερίδα του Δασκαλιού, την έχουν επίσης οι Θιακοί, την έχει και η Άσσος. Έχουμε Αστερίδα σε ΠΟΡΘΜΟ, την προσπερνάει ο Τηλέμαχος από πάνω ερχόμενος από τις Εχινάδες ( Θόες νήσους, που ‘φεύγουν’ γρήγορα πίσω στο πέρασμα ενός πλοίου) και μετά μια ώρα καταλήγει στην πρώτη ακτή από βορρά της Ιθάκης.
Ποιος δεν έχει πορθμό;
Οι θεωρίες της Λευκάδας, που τοποθετούν Αστερίδα μεσοπέλαγα στο Αρκούδι και στην Άτοκο και, ο Πόρος, που την τοποθετεί, όπου να ‘ναι, ανοιχτά της Πάτρας!!!
Μου διαφεύγει αυτή της στιγμή, μήπως και οι Παξοί την τοποθετούν κάπου ανοιχτά, ευάερα κι ευήλια στη Μάλτα.
Γιόκ κύριοι… Μιλάμε θεωρία γιοκ.
Η παράσταση έλαβε τέλος για ‘σας. Η Αστερίδα είναι σε πορθμό. ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ !
Υστερόγραφο: Και κάτι για το σεξουαλικό μέρος των θεωριών και ειδικά της Λευκάδας. Δηλαδή οι μνηστήρες της Λευκαδίτισσας Πηνελόπης, γιατί είναι μόνο από τα νησιά τα γύρω από την Κεφαλονιά; Γύρω και βόρεια από τη Λευκάδα οι άνδρες είναι μικρής εμβέλειας; Τα παλληκάρια του Φείδωνα εκεί δίπλα και του Αλκίνοου λίγο πάρα πάνω απέχουν; Δηλαδή οι 24 Ζακυνθινοί που είναι από πιο μακριά γιατί να κάνουν τόσο δρόμο;
-Μα είναι φυλετικά συγγενείς.
-Παραμύθια, οι μισοί μνηστήρες ΔΕΝ είναι καν Κεφαλλήνες, αλλά Επειοί από το Δουλίχι.
Το συμπέρασμα είναι ότι με το που ισχύουν οι θεωρίες της Λευκάδας, αυτόματα αποκτάει αξία το ρητό
‘’Φύλαγε από Κεφαλλονίτη την κασέλα σου… (Τηλέμαχος: Αφήστε κάτω την περιουσία μου και πάρτε τη μάνα μου και φύγετε από ‘δω)
…Φύλαγε κι από Ζακυθινόνε την κοπέλα σου’’…