28/06/2017
Αρχίζουμε εδώ μια σειρά από αναρτήσεις συνόψεων των ραψωδιών που μετέφρασε ο Μέντωρ και βρίσκονται διαθέσιμες σε βιβλίο για όποιον ενδιαφέρεται. Μπορείτε να τις ζητήσετε μέσω του μπλογκ η της σελίδας της Ομηρικής Ιθάκης στο φβ.
Επίσης μπορείτε να κάνετε τις υποδείξεις σας πάνω στις ίδιες, στα σχόλια κάθε ανάρτησης
ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ραψωδία α’.
Στίχοι 1-26:
Προοίμιο Οδύσσειας. Γενικά εισαγωγή, ενημέρωση ακροατών.
Στίχοι 27-95:
Συνέλευση των θεών στον Όλυμπο. (27-43, εκδίκηση του Ορέστη για το θάνατο του πατέρα του από Αίγισθο και Κλυταιμνήστρα. 44-62. έκκληση Αθηνάς για βοήθεια επαννόστησης Οδυσσέα. 63-73, απάντηση Δία ότι ο Ποσειδών φταίει. 80-95, προγραμματισμός Αθηνάς.
Στίχοι 96-212:
Μετάβαση Αθηνάς στο Παλάτι του Οδυσσέα με τη μορφή του ηγέτη των Ταφίων Μέντη με σκοπό να μάθει εκείνη τα καθέκαστα ώστε να τα ακούσουν και οι θεατές και ακροατές. Υποδοχή φιλοξενείας από τον Τηλέμαχο. Δικαιολόγηση ταξιδιού από τον Μέντη. Ερωτήσεις.
Στίχοι 213-251:
Απαντήσεις ενημέρωσης από τον Τηλέμαχο: Έχει λήξει το χρονοδιάγραμμα ενηληκίωσης του παιδιού-Τηλέμαχου, που είχε θέσει ο Οδυσσέας κατά την αναχώρηση και η Πηνελόπη μπορεί να παντρευτεί. Όμως εκείνη ελπίζει σε επάνοδο και χρονοτριβεί το γάμο και έτσι τρία χρόνια οι μνηστήρες μαζεύονται και κατατρώγουν το βιός του Τηλεμάχου, άσε που ένας από τους μνηστήρες, ο Αντίνοος, δεν θέλει μόνο τη γυναίκα, αλλά και το παλάτι.
Στίχοι 252-305:
Παρότρυνση του Μέντη-Αθηνάς Παλλάδας προς τον Τηλέμαχο να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, όπως ο Ορέστης και να πάει στην Πύλο για να μάθει για τον πατέρα του από το φίλο ένδοξο βασιλιά Νέστορα.
Στίχοι 306-324:
Ο Τηλέμαχος συμφωνεί, η Αθηνά μεταμορφώνεται σε πτηνό και αναχωρεί.
Στίχοι 325-355:
Επάνοδος του Τηλέμαχου στην ομήγυρη των μνηστήρων με αναπτερωμένο ηθικό, τη στιγμή του ο αοιδός της Ιθάκης Φήμιος τραγουδά για τον κακοθάνατο νόστο των Αχαιών αππό την Τροία. Κάπου τότε κατεβαίνει και η Πηνελόπη από το υπερώο, εκφράζοντας τη δυσφορία της για άσματα όπως αυτό. Τηλέμαχος: “-Μητέρα μου δεν φταίνε οι αοιδοί αλλά ο Ζεύς !”
Στίχοι 356-380:
Ο Τηλέμαχος παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, υποβιβάζει την Πηνελόπη και τη στέλνει στις δουλειές του σπιτιού !
Στίχοι 381-419:
Αντίδραση μνηστήρων στη διαφαινόμενη ανάδειξη του κύρους του Τηλεμάχου. Ο μνηστήρας Ευρύμαχος θέλει να μάθει ποιός ήταν ο ξένος.
Στίχοι 420-444:
Το γεύμα συνεχίζεται μέχρι να βραδιάσει. Κατόπιν πάνε όλοι στα σπίτια τους για ύπνο και ο Τηλέμαχος συνοδευόμενος από την τροφό Ευρύκλεια, αυτήν που τον μεγάλωσε, αυτήν που αγόρασε με δικά του μέσα ο Λαέρτης και με την οποία ποτέ δεν κοιμήθηκε φοβούμενος την Αντίκλεια τη γυναίκα του…, συνοδευόμενος λοιπόν από τις αναμένες δάδες της Ευρύκλειας πήγε να πλαγιάσει στον Πύργο τον δικό του, λίγο πιο βόρεια και δια μέσου ερκείου.
Αποκοιμήθηκε και στο μυαλό στριφογυρίζανε τα λόγια που γιαυτόν είπε η ίδια η θεά η Αθηνά.
ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΞΑΩΦΥΛΛΟΥ
– ΟΛΥΜΠΟΣ: Το ιερό βουνό του Ελληνικού Πανθέου. ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ, ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ. ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ.
