ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ραψωδία β´


 

          Συνεχίζουμε με την σύνοψη της δεύτερης ραψωδίας και σας πληροφορούμε ότι ανά καιρό θα προσπαθούμε να τις εμπλουτίζουμε τοσο με τις δικές σας υποδείξεις όσο και με συμπληρωματικά σχόλια που ήδη υπάρχουν στην έντυπη μορφή τους και που μπορείτε να προμηθευτείτε με ένα ελάχιστο αντίτιμο.

     Υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα όλα τα βιβλία από τις εκδομένες ραψωδίες που μπορούν να σταλούν ταυτόχρονα όπου θελήσει ο ενδιαφερόμενος. Να σημειωθεί ότι η ραψωδία ε’ έχει εκδοθεί και στην αγγλική γλώσσα.

ΟΣΥΣΣΕΙΑ, ραψωδία β’.
Στίχοι 1-14:
Πρόσκληση για ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ.
Στίχοι 15-34:
Ομιλία ήρωα Αιγύπτιου.
Στίχοι 35-83:
Απάντηση Τηλεμάχου και έκρηξη θυμού για όσα κάνουν οι μνηστήρες. Ο διάδοχος του Οδυσσέα είναι πια άντρας.
Στίχοι 84-126:
Ο Αντίνοος αγορεύει και παρουσιάζει τα περί του ιστού, του σάβανου δηλαδή του Λαέρτη που έραβε και ξήλωνε η Πηνελόπη, μεταθέτοντας σε εκείνην την ευθύνη για την καθυστέρηση του γάμου και την κατασπατάληση της περιουσίας του οίκου του Οδυσσέα από τους μνηστήρες.
Στίχοι 127-145:
Ο Τηλέμαχος ζητά να μπει μια τάξη.
Στίχοι 146-156:
Σημάδι με τους δυο αετούς από τον Δία, που επιβεβαιώνει ότι ο Τηλέμαχος έχει δίκιο στην εκτίμηση ότι ο Ζευς θα τιμωρήσει τους μνηστήρες.
Στίχοι 157-176:
Ο έμπειρος γέροΑλιθέρσης, φίλος του Οδυσσέα και οιωνοσκόπος, επιβεβαιώνει και ερμηνεύει.
Στίχοι 177-207:
Ο Ευρύμαχος αντιδρά προσβλητικά και απαξιωτικά.
Στίχοι 208-223:
Ο Τηλέμαχος ανακοινώνει ότι θα μεταβεί στη Σπάρτη και στην Πύλο για να ζητήσει πληροφορίες για τον πατέρα του.
Στίχοι 224-241:
Ο Μέντωρ ξεσηκώνει τους πολίτες να περιμαζέψουν τους μνηστήρες.
Στίχοι 242-259:
Ο μνηστήρας Λειώκριτος, ο υιός του Ευήνορα, επισείει το δίκαιο του ισχυροτέρου και λύεται η συνεδρίαση. Οι μνηστήρες εισέρχονται στο παλάτι.
Στίχοι 260-297:
Ο Τηλέμαχος πάει στην παραλία, προσεύχεται στην Αθηνά και εκείνη έρχεται στο πλευρό του. Τον ενθαρύνει και τον καλεί να επανδρώσει πλοίο για την Πύλο.
Στίχοι 298-336:
Επάνοδος Τηλεμάχου στο παλάτι. Ο Αντίνοος τείνει χείρα συμφιλίωσης και τον καλεί να αποπλεύσει. Οι μνηστήρες διχάζονται μεταξύ τους αν γυρίσει πάνοπλος και τους εξοντώσει ή αν χαθεί όπως ο Οδυσσέας.
Στίχοι 337-435:
Ο Τηλέμαχος μεταβαίνει στο κελάρι και καλεί την Ευρύκλεια να προετοιμάσει τα εφόδια της αναχώρησης και την ορκίζει να μην πει τίποτα σε κανέναν και ειδικά στην Πηνελόπη.
Εν τωι μεταξύ η Αθηνά, μεταμορφωμένη σε Τηλέμαχο (!),ζητά πλοίο απ΄τον Νοήμονα τον υιό του Φρόνιου, με σκοπό να το επανδρώσει για το ταξίδι.
Τελικά η ίδια η θεά, υπνωτίζει με την οινοποσία τους μνηστήρες, επί τόπου-τους πέφτουν ακόμα και τα ποτήρια από τα χέρια, για να μην αντιληφθούν την αναχώρηση, στην οποία και εκείνη ακολουθεί, ως Μέντωρ αυτή τη φορά.

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ

– ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΙΟΝΙΟΥ με τα νησιά ΛΕΥΚΑΔΑ, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός, Αρκούδι, Άτοκος, Οξειά και λοιπές ΕΧΙΝΑΔΕΣ, ΙΘΑΚΗ, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ, ΖΑΚΥΝΘΟΣ από βορρά προς νότο, καθώς επίσης Ακαρνανικά παράλια και κάποιες ακτές της βορειοδυτικής Πελοποννήσου (Πηγή: Υδρογραφική Υπηρεσία Π. Ν.).
Αυτός

είναι ο ευρύτερος χώρος απ’ όπου κατάγονται οι περισσότεροι των πρωταγωνιστών της Οδύσσειας, και το σκηνικό όπου διαδραματίζεται αυτό το έπος στη μεγαλύτερη διάρκειά του, 14 από τις 24 ραψωδίες.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ
Στίχος 10 «…κατέβηκε στην αγορά…»
Στίχος 14 «..και εις τον θώκο του πατρός καθέζετο…»
Στίχος 150 «…αλλ’ όταν κάποτ’ έφτασαν στης αγοράς της βουερής τη μέση….»
Στίχος 257 «…Ως αποφώνησε αυτά, κι αμέσως έλυσε την αγορά την τόσο αγαπημένη…»
Ανεξερεύνητοι αρχαιολογικοί χώροι της Παλικής, όπου οι πρωταγωνιστές τού έπους έσυραν κάποτε τα βήματά τους, έκαναν συνέλευση και όπου, …αυτές οι πέτρες δονούνται ακόμα στους παλμούς τής ΑΙΨΗΡΗΣ και ΠΟΛΥΦΗΜΟΥ ΑΓΟΡΗΣ.

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.