ΟΜΙΛΙΑ 22 Οκτωβρίου 2018 στον ΕΟΣ Αχαρνών με θέμα ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ραψωδία τ’


ΟΜΙΛΙΑ 22 Οκτωβρίου 2018 στον ΕΟΣ Αχαρνών με θέμα ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ραψωδία τ’
.
Αγαπητοί φίλοι,
Στην προηγούμενη ραψωδία, τη σ’, και κατά το δειλινό της ημέρας, ήλθε στο παλάτι ένας άλλος ζητιάνος, ο οποίος συνεπλάκη, προς τέρψιν των μνηστήρων, με τον Οδυσσέα.
Εκείνοι στοιχημάτισαν και έτσι, εκτός των άλλων δώρων του νικητή, κατάφερε ο ζητιάνος-άνακτας να αποκτήσει το ελεύθερο από αυτούς να κοιμηθεί εντός του προθύρου του ανακτόρου.
Πριν πάει για ύπνο ο Τηλέμαχος, απομακρύνουν τον οπλισμό της εισόδου, που είχαν τότε τα παλάτια.
Αυτό την άλλη μέρα θα δικαιολογηθεί ως πράξη αποφυγής ατυχήματος εν ώρα μέθης.
Η Παλλάς (επίθετο σκανδαλώδους υποστήριξης για την Αθηνά προς τον οικογενειακό κύκλο του Οδυσσέα) δημιουργεί στους χώρους του υπογείου φωτεινή ανταύγεια (βλέπε φωτογραφία νο 8)-έκπληξη για τον Τηλέμαχο.
Συνολικά η παραμονή του ζητιάνου-Οδυσσέα το βράδυ στο παλάτι κατέστη ανεκτή, γιατί ο μεν Τηλέμαχος ήδη γνώριζε ότι είναι ο πατέρας του (ραψωδία π’), ενώ η Πηνελόπη έμαθε από τον Εύμαιο ότι αυτός ο ξένος γνωρίζει πολλά και ότι ο Οδυσσέας είναι καθοδόν προς την επιστροφή (ραψωδία ρ’).
Ενώ όμως η Πηνελόπη κατευθύνεται στη σάλα προς αναζήτηση του ξένου και των πληροφοριών του, οι δούλες διαπληκτίζονται, δια της Μελανθώ, με τον Οδυσσέα, αντιδρώντας στην παρουσία του και τον έλεγχό του επί των άνομων πράξεών τους με τους μνηστήρες.
Η Πηνελόπη επεμβαίνει με άγριες διαθέσεις και αυτές εξαφανίζονται (φωτό 9).
Αφού ζητά να μάθει ποιος είναι ο ξένος, του αποκαλύπτει ΚΑΙ το δράμα της υποχρεωτικής μνηστείας και απομάκρυνσης από το παλάτι ΚΑΙ τον τρόπο που (10) ξεγέλαγε τους μνηστήρες με τον αργαλειό και ράβε-ξήλωνε το σάβανο του Λαέρτη επί τρία χρόνια, ώσπου να τη μαρτυρήσουν οι δμώες (11).
Τελικά η Πηνελόπη μαθαίνει ότι ο ζητιάνος είναι πρίγκιπας από την Κρήτη (12) που είχε φιλοξενήσει τον Οδυσσέα της αναχώρησης (13), όταν είχε φτάσει εκεί προς αναζήτηση του αδελφού του Ιδομενέα, για να πάνε μαζί στην Τροία (14).
Ο Οδυσσέας:
Μιλώντας σκάρωνε ψευτιές πολλές μ’ αλήθειες όμοιες
την έπαιρναν τα δάκρυα της έλιωνε το χρώμα (15)
όπως το χιόνι του βουνού λιώνει στο καρφοβούνι
απ’ την ανατολή που έλιωνε Ζέφυρος το σκορπά

…Η Παλλάς (επίθετο σκανδαλώδους υποστήριξης για την Αθηνά προς τον οικογενειακό κύκλο του Οδυσσέα) δημιουργεί στους χώρους του υπογείου φωτεινή ανταύγεια…

τότε που τήκεται νερό γεμίζουν τα ποτάμια.
Κι ο Οδυσσέας μέσα του λυπόταν τη γυναίκα
που έκλαιγε τον άντρα της κι ας ήτανε μπροστά της…
Κι αφού στερέψαν δάκρυα ερώτησε τον ξένο:
«-Ξένε πες μου πως ήτανε ο άντρας ο δικός μου
τότε που κίναγε ευθύς να πάει για την Τροία;»
«-Γυναίκα…» την προσφώνησε, δεν έχει σημασία
«…Είναι τα χρόνια αυτά πολλά, λίγα θα θυμηθώ:
Χλαίνη σγουρή ο Οδυσσέας σα θεός είχε μια πορφυρή
διπλή` έπειτα σε αυτή περόνη από χρυσό ενώνετο
με δίδυμους αυλούς` κι υπήρχε σκάλισμα μπροστά
σκυλί στα μπροστινά θήραμα παρδαλό είχε μέσα στα πόδια
στις πέτρες που να σπαρταρά και το θαυμάζαν άπαντες
σα να ‘τανε χρυσό
εκεί στις πέτρες τράβαγε να πνίξει το ελαφάκι,
τότε εκείνο πάλευε να φύγει εναγωνίως.
Χτύπαγε τα ποδάρια σπαρταρώντας.
Τον δε χιτών’ εννόησα κατάσαρκα ν’ αστράφτει κεντητό,
όπως κι ένα κρεμμύδι τυλιχτό πιο κάτω απ’ το ισχύο.
Έτσι και ήταν μαλακός, και λαμπερός σαν ήλιος.
Γύρω όπως βλέπαν όλοι τους, θαυμάζαν οι γυναίκες
κι είχε μαζί του φίλο του που ήτανε σγουρός».

 

Όπως καταλαβαίνετε, αγαπητοί φίλοι, τέτοιες σκηνές εμπνέουν ποιητικά και δίνουν το έναυσμα για προσδιορισμούς. Γιατί τελικά ένα σκυλί ή και δυο πολλές φορές, παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην Οδύσσεια.
Το 2015, με τη βοήθεια του Ομίλου Φίλων Κρητικού Ιχνηλάτη (16)… προσδιορίσαμε τι είδους σκυλί (17) ήταν ο Άργος, γιατί ήδη είχαμε καταλάβει ότι (18)… Κεφαλλονιά ήταν αποικία των Μινωιτών (19).
Έτσι και στην παραπάνω σκηνή, η Πηνελόπη αναγνωρίζει τα ρούχα που κέντησε η ίδια από ένα σκυλί που κυνηγά…
… Και για να το φοράει ο Άνακτας θα πρέπει να είναι μέρος του Οικόσημου της Αυτοκρατορίας του (20). ΑΥΤΟ δίνει το διαβατήριο για να συνεχίσουμε.
Έτσι αναγνωρίζονταν οι ξένοι και οι γνήσιοι από σύμβολα σε αντίστοιχους σφραγιδόλιθους.
Παράλληλα ο Τηλέμαχος στις επίσημες συναντήσεις στην αγορά και στις συνελεύσεις, συνοδεύεται (20 α) από δυο άργους-λευκούς κύνες (20 β)…
… Και το οποίο λευκό χρώμα συμβολίζει το φως σε αντίθεση (20 γ) με τον Άνουβι του Κάτω Κόσμου (20 δ).
Μάλιστα επειδή βρέθηκε σφραγιδόλιθος στον Τάφο των Τζανάτων Πρόνων Κεφαλληνίας (21) με την παράσταση αυτή, λέμε ότι ο Οδυσσέας έχει θαφτεί εκεί (23).
Εκεί, μακριά από την πατρίδα (22) γιατί φέρει μαζί του κουπί, το οποίο τελικά καρφώνει ως σύμβολο -κοντάρι σημαίας;- επί του Τάφου που φτιάχνει, και συνεπώς γυρίζει με τα πόδια στην πατρίδα, αφού δεν έχει κουπί να κωπηλατήσει και θα ‘ταν ιεροσυλία να το αφαιρέσει, που είναι άρα στο ίδιο νησί, αντιδιαμετρικά τόπου που δεν τον γνώριζε ο διαβάτης που συνάντησε.

Επιτέλους, αφού στέρεψαν τα δάκρυα της Πηνελόπης, ο αδάκρυτος ζητιάνος-Οδυσσέας μιλάει για το πώς βρέθηκε ναυαγός στη Θεσπρωτία (24), όπου αντίκρισε τα πλούσια δώρα που φέρνει στην πατρίδα ο Οδυσσεύς οσονούπω και μόλις επιστρέψει από τη Δωδώνη με το χρησμό για το μέλλον.
Ο βασιλιάς Φείδων του τα έδειξε και του είπε για το πώς ναυάγησε ο Οδυσσέας στο νησί (25) του Ήλιου, (για τα επτά χρόνια στην Καλυψώ ούτε κουβέντα).
Η επιστροφή στην Ιθάκη, είτε από Δωδώνη και Θεσπρωτία, είτε από Κέρκυρα, είναι στον ίδιο χώρο (26) και της ίδιας απόστασης και άρα η ραψωδία τα’ βοηθάει την έρευνά μας στη ραψωδία ζ’, με στόχο να αποδείξουμε ότι η Σχερία του Αλκίνοου και της Ναυσικάας ταυτίζεται με την Κέρκυρα (26 α).

Κατακόρυφος μυκηναϊκός αργαλειός (ο ιστός της Πηνελόπης). Φωτογραφία : Αυγούστα Στυλιανού, ζωγράφος

Δεν περιγράφεται η χαρά μας…
…Όπως και της Πηνελόπης (27) που τάζει στον ξένο τον ουρανό με τ’ άστρα αν έλθει ο άντρας της.
Εκείνος είν’ ολιγαρκής
ούτε παπλώματα ζητά μόνο Κρήτη (28) πατρίδα
τον νόστο που στερήθηκε και την επιστροφή.
ούτε καμία παστρικιά τα πόδια να του πλύνει
παρά γριά τα χρόνια του να ‘χει και τα μυαλά.
«-Έχω γριά λεβέντη μου στα χρόνια τα δικά σου (29)
εκείνη που τον θήλαζε και πώχε σαν παιδί»
Φέρνει λοιπόν η Ευρύκλεια τη λεκάνη και το ζεστό το νερό κι αρχίζει να μιλάει στον ξένο ζητιάνο-Οδυσσέα σαν να είχε μπροστά της τον ίδιο τον Οδυσσέα. ΤΗΛΕΠΑΘΕΙΑ; ΑΝΤΙΛΗΨΗ; ΟΜΗΡΙΚΗ ΥΠΕΡΒΟΛΗ; Προϊδεασμός για το τι θα επακολουθήσει;
Θα σας το διαβάσω από το πρωτότυπο από εκεί που χάνει τα λόγια της (Ομ. Οδ. τ’ 363-369):
«…Ὤ μοι ἐγὼ σέο, τέκνον, ἀμήχανος. Ἦ σε περὶ Ζεὺς
ἀνθρώπων ἤχθηρε θεουδέα θυμὸν ἔχοντα.
Οὐ γάρ πώ τις τόσσα βροτῶν Διὶ τερπικεραύνῳ
πίονα μηρί’ ἔκη’ οὐδ’ ἐξαίτους ἑκατόμβας,
ὅσσα σὺ τῷ ἐδίδους ἀρώμενος, εἷος ἵκοιο
γῆράς τε λιπαρὸν θρέψαιό τε φαίδιμον υἱόν·
νῦν δέ τοι οἴῳ πάμπαν ἀφείλετο νόστιμον ἦμαρ…»
Και όταν φτάνει στην πληγή αναγνωρίζει τον Οδυσσέα από την ουλή που
αγριόχοιρος στον Παρνασσό (30)
σμίλευε με το δόντι του
το πόδι στον μηρό του Οδυσσέα.

Ο χρόνος παγώνει (σκηνοθετικό σεμινάριο) και… 40 χρόνια πριν, φτάνει στην Ιθάκη από τον Παρνασσό (31) ο πανούργος (πνευματικό παιδί του Ερμή στην κλεπτοσύνη) Αυτόλυκος, για να βαπτίσει τον εγγονό του, από τη θυγατέρα Αντίκλεια (Αμφίκλεια πήγα να πω) και τον Λαέρτη.
Μαθαίνουμε ότι ΟδύΣΣομαι σημαίνει εξοργίζω, και ο παππούς ονομάζει τον ήρωά μας ΟδυΣΣέα, αφού πολλούς είχε ήδη μέχρι τότε εξοργίσει με τις ζωοκλοπές.
Υποσχέθηκε μάλιστα να τον φιλοξενήσει στον Παρνασσό, εκεί στη ΛΥΚΟρεια, ο ΑυτόΛΥΚΟΣ και να του προσφέρει δώρα όταν θα γίνει έφηβος και έτσι βρέθηκε εκεί σε κυνήγι (32)…
… με τους θείους του, όπου απ’ ότι φαίνεται (33), ήταν πολύ ζωηρός (34).
Ο Όμηρος παραλείπει να μας πει ότι πλησίαζαν μάνα με τα μικρά της (35) και γι’ αυτό ο κάπρος πετάχτηκε μπροστά τους, εκεί στο φαράγγι με την τρίχα όρθια (36), χίμηξε στον προπορευόμενο (37) μεν αλλά επιδέξιο Οδυσσέα και τελικά έχασε τη μάχη, παρ’ ότι τον τραυμάτισε άσχημα στον μηρό (38).

Το σκηνοθετικό αυτό σεμινάριο συνεχίζεται με την Ευρύκλεια να θέλει να φωνάξει γυρίζοντας προς την κυρά, αλλά ο Οδυσσέας την αρπάζει από τον φάρυγγα και η Πηνελόπη δεν αντιλαμβάνεται τίποτα γιατί η Αθηνά της είχε θαμπώσει τον ορίζοντα με σκέψεις για όσα είχε πριν ακούσει.
Η Ευρύκλεια δηλώνει πιστή και ΕΜΠΕΔΑ (39) σταθερή (40).
Τώρα πια ο Οδυσσέας είναι έτοιμος για όλα (41)… όσα ξημερώσουν αύριο και η Ευρύκλεια θα είναι με το μέρος του.
Τα ποδόνιπτρα τελειώνουν και η Πηνελόπη επανέρχεται ζητώντας από τον ζητιάνο να της εξηγήσει τον όνειρο με τον αετό, που αφού έσφαξε τις χήνες της, είπε ότι είμαι ο άντρας σου κι αυτές μνηστήρες:
-Κυρά τι θέλεις να σου πω, της λέει ο ζητιάνος
το έργο εναργέστατο και θα το ξαναδεις…
Και τότε, προς ευχάριστη έκπληξη του Οδυσσέα, η Πηνελόπη ανακοινώνει ότι θα προκηρύξει τον αγώνα του τόξου, όπου μόνο όποιος το τεντώσει (42) και στείλει απέναντι τη σαΐτα, θα την πάρει.
Τελειώνουμε με την Πηνελόπη να πηγαίνει για ύπνο και τον Οδυσσέα να στριφογυρίζει στρωματσάδα βλέποντας από μπροστά να περνάν οι παρακόρες μια-μια να πάνε να συναντήσουν έξω τους μνηστήρες για το τελευταίο τους οργιάκι…

link… https://www.facebook.com/evangelos.geniatakis

Ιστός της Πηνελόπης : Λέγεται για έργο που δεν τελειώνει Η φράση είναι από τον Όμηρο όπου στην Οδύσσεια αναφέρεται στην Πηνελόπη η οποία ύφαινε ένα ύφασμα την ημέρα και το ξήλωνε τη νύχτα, θέλοντας να ξεγελάσει τους μνηστήρες μέχρι να γυρίσει ο Οδυσσέας από την Τροία. (Ομήρου Οδύσσεια τ’ 149) https://www.pancreta.gr/voices.php?p=2710

Από το κεφάλαιο: Η παρουσία της Κρήτης στη ραψωδία τ΄ επιλύει απορίες τόσο για το αν η Σχερία των Φαιάκων είναι η Κέρκυρα, όσο και το ότι το νησί της Καλυψούς και του Άτλαντα πατέρα της (Ατλαντίδα), ευρίσκεται στη Μεσόγειο και όχι στον Ατλαντικό.

 

 

…του Ιδομενέα, για να πάνε μαζί στην Τροία… Περιγραφή για τα πλοία των Αχαιών, με την πλώρη όρθια σε “κοράκι” όπως των Λαών της Θάλασσας: “…αλλά ο μεν μέσα σε πλοίο με ακρόπρωρο κοράκι (για) Ίλιο μετακινήθηκε μαζί με τους Ατρείδες, …” Οδύσσεια τ’ 182-183 “…Όμως για ’κείνον ήδη δέκατη (μέρα) ή ενδεκάτη που φάνηκε η αυγή αφότου αναχώρησε μαζί με πλοία με ακρόπρωρο κοράκι στο Ίλιο να ει.σβάλει. …”
Οδύσσεια τ’ 192-193
… Στο πλάι του αρχαίου κειμένου.         

.. και του είπε για το πώς ναυάγησε ο Οδυσσέας στο νησί του Ήλιου, … Από το κεφάλαιο: Ομηρική Σχερία και Κέρκυρα ταυτίζονται.

…λέμε ότι ο Οδυσσέας έχει θαφτεί εκεί… Από το κεφάλαιο: Ο Τάφος και το Οικόσημο του Οδυσσέα. — en Póros, Kefallinia, Greece con Makis Metaxas.

…μιλάει για το πώς βρέθηκε ναυαγός στη Θεσπρωτία, όπου αντίκρισε τα πλούσια δώρα που φέρνει στην πατρίδα ο Οδυσσεύς οσονούπω και μόλις επιστρέψει από τη Δωδώνη με το χρησμό για το μέλλον… Από το κεφάλαιο: Ομηρική Σχερία και Κέρκυρα ταυτίζονται.

O Τάφος του Οδυσσέα. Από το κεφάλαιο: Ο Τάφος και το Οικόσημο του Οδυσσέα. — en Póros, Kefallinia, Greece con Makis Metaxas. https://www.facebook.com/makis.metaxas.7

 

   …τον Οδυσσέα της αναχώρησης … Περιγραφή για τα πλοία των Αχαιών, με την πλώρη όρθια σε “κοράκι” όπως των Λαών της Θάλασσας: “…ἀλλ’ ὁ μὲν ἐν νήεσσι κορωνίσιν Ἴλιον εἴσω ᾤχεθ’ ἅμ’ Ἀτρεΐδῃσιν·…” Οδύσσεια τ’ 182-183… Ver más en Medinet Habu. https://www.facebook.com/pages/Templo-funerario-de-Rams%C3%A9s-III/158167487710769?rf=124221124289356

 —

.Μιλώντας σκάρωνε ψευτιές πολλές μ’ αλήθειες όμοιες την έπαιρναν τα δάκρυα της έλιωνε το χρώμα …  

Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ – kritikos ichnilatis Από την μυθολογική εποχή και την ανάληψη από τον Δία της ηγεσίας των θεών, ο Κρητικός Ιχνηλάτης ήταν ένα από τα 3 δώρα που αφιέρωσε στην Ευρώπη, σύζυγο του, ο Δίας. Οι φιλόσοφοι Αριστοτέλης και Ξενοφών αναφέρονται με εγκωμιαστικά σχόλια σε αυτόν, και άλλοι μεταγενέστεροι ιστορικοί, έλληνες και ξένοι αναφέρονται πάντα με περισσότερες και αναλυτικότερες… Ver más — con Geniatakis Evangelos.

Σχόλια στη ραψωδία ρ΄ της Οδύσσειας, από τον Γεράσιμο Λυκούδη. Οι λευκοί ιχνηλάτες σκύλοι. Οι δεσμοί αγάπης των Ελλήνων με το κυνήγι και τους ιχνηλάτες, κυνηγετικούς σκύλους είναι πανάρχαιοι. Τη λέξη «κυνηγέται», που σημαίνει κυνηγοί εξ’ ου και κυνηγετικός, και προέρχεται από τη λέξη ku-na-ke-ta-i που συναντάμε σε Μυκηναϊκές πινακίδες με Γραμμική Β΄ γραφή, πρώτος τη χρησιμοποιεί ο Όμηρος στην… Ver más — con Makis Lykoudis.

 

…link https://www.facebook.com/makhs.lykoydhs

…η ραψωδία τ’ βοηθάει την έρευνά μας στη ραψωδία ζ’, με στόχο να αποδείξουμε ότι η Σχερία του Αλκίνοου και της Ναυσικάας ταυτίζεται με την Κέρκυρα…    

..βρέθηκε εκεί σε κυνήγι με τους θείους του, … Από το κεφάλαιο: Κυνήγι αγριόχοιρου στον Παρνασσό.

…Ο Όμηρος παραλείπει να μας πει ότι πλησίαζαν μάνα με τα μικρά της… Είναι τραγικό λάθος να αφήνονται σκυλιά σε τόπο όπου υπάρχει “σκρόφα” με γουρουνόπουλα… Από το κεφάλαιο: Η συμπεριφορά του αγριόχοιρου. μαζί με Κυνηγετικά Νέα.   

…χίμηξε στον προπορευόμενο μεν αλλά επιδέξιο Οδυσσέα … ΕΙΚΟΝΑ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ Το κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου, Peter Paul Rubens 1616-1620 μ.Χ. Βιέννη.

…Η Πηνελόπη επεμβαίνει με άγριες διαθέσεις και αυτές εξαφανίζονται. Αφού ζητά να μάθει ποιος είναι ο ξένος, του αποκαλύπτει ΚΑΙ το δράμα της υποχρεωτικής μνηστείας και ….

Όμηρος: Ο πατέρας της ποίησης. Για την καταγωγή του Ομήρου φιλονικούσαν πολλές πόλεις, οι κυριότερες των οποίων ήταν: Σμύρνη, Χίος, Κολοφών, Πύλος, Άργος, Αθήνα, Ιθάκη. Η Ιθάκη (Κεφαλληνία) συγκεντρώνει σήμερα, μετά την αποκάλυψή της, τις δικαιότερες απαιτήσεις να διεκδικήσει τον Όμηρο ως γνήσιο τέκνο της (έργο 40Χ50 εκ. του Παναγή Γερ. Λιβαδά). Λόγια του Νίκου Λιβαδά-Τουμασάτου από το βιβλίο του: “Κεφαλληνία, η Αποκάλυψη της Ομηρικής Ιθάκης…”

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.