El homerista N.F. Kampanis argumenta la teoría sobre la verdadera Ítaca
ΤΑ ΔΕΚΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΛΥΣΗ:
ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΛΙΚΗ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
- Η Ιθάκη που περιγράφεται στην Οδύσσεια είναι στο κεντρικό Ιόνιο, γιατί ο λαός του Οδυσσέα και που σαν αρχηγός τους οδήγησε στον πόλεμο της Τροίας, ήταν Κεφαλλονίτες. Ομήρου Ιλιάδα Β’ 631:
«…Αὐτὰρ Ὀδυσσεὺς ἦγε ΚΕΦΑΛΛΗΝΑΣ ΜΕΓΑΘΥΜΟΥΣ…»Επίσης ο Λαέρτης, πατέρας του Οδυσσέα ήταν ο άνακτας των Κεφαλλήνων σε προηγούμενο πόλεμο για την κατάληψη της Νηρίκου πόλεως, σημερινή Κράνη, μια γενιά πιο πριν. Ομήρου Οδύσσεια ω’ 377-378:
«…οἷος Νήρικον εἷλον, ἐϋκτίμενον πτολίεθρον,
ἀκτὴν ἠπείροιο, Κεφαλλήνεσσιν ἀνάσσων,…»
Ο λαός των Κεφαλλήνων είχε βάση την κυρίως Κεφαλονιά, διότι η πλειοψηφία των ταφικών συμπλεγμάτων της Μυκηναϊκής εποχής και των αρχαιολογικών ευρημάτων βρίσκεται στην Κεφαλονιά και, εξουσίαζε Ζάκυνθο και Θιάκι.
Με το επιχείρημα αυτό αποκλείεται Ομηρική Ιθάκη να είναι η Λευκάδα.2. Ενώπιον της Ομηρικής Ιθάκης είναι ένα μεγάλο βουνό, το Νήριτο, σημερινός Αίνος, τόσο εντυπωσιακό που ο Όμηρος το συνοδεύει με δυο επίθετα ‘’ εἰνοσίφυλλον, ἀριπρεπές’’=με σειόμενα φύλλα δένδρων, μεγαλοπρεπές .
Ολόγυρά του ήταν εκτός της Ιθάκης, το Δουλίχιον και η Ζάκυνθος.
Ομήρου Οδύσσεια ι’ 21-24:
«…Ναιετάω δ᾿ Ἰθάκην εϋδείελον· ἐν δ᾿ ὂρος αὐτῇ
Νήριτον εἰνοσίφυλλον, ἀριπρεπές· ἀμφὶ δὲ νῆσοι
πολλαὶ ναιετάουσι μάλα σχεδὸν ἀλλήλῃσιν,
Δουλίχιόν τε Σάμη τε καὶ ὑλήεσσα Ζάκυνθος….»
Με το επιχείρημα αυτό αποκλείεται Ομηρική Ιθάκη να είναι η Λευκάδα.
3. Από όλα τούτα, το πιο δυτικό είναι η Ιθάκη και γι’ αυτό πιο πριν τη λέει ‘’ Ἰθάκην εϋδείελον’’. Ομήρου Οδύσσεια ι’ 25-26:
«…Αὐτὴ δε χθαμαλὴ πανυπερτάτη εἰν ἁλὶ κεῖται
πρὸς ζόφον, αἱ δέ τ᾿ ἂνευθε πρὸς ἠῶ τ᾿ ἠέλιόν τε,…»
Και το τονίζει: Όλες οι άλλες υποψήφιες Ιθάκες είναι προς τον Ήλιο και σε αυτήν η ανατολή έρχεται αργότερα, αφού την κρύβει ο Αίνος !
Και είναι χαμηλή, όπως η Παλική ενώπιον της υπόλοιπης Κεφαλονιάς.
Με το επιχείρημα αυτό αποκλείεται κατηγορηματικά, Ομηρική Ιθάκη να είναι ο Πόρος και το Θιάκι, ενώ θα ήταν η Λευκάδα και η Άσσος αν γυρίζαμε τον χάρτη λίγο προς τα αριστερά…
4. Τα υπόλοιπα νησιά, εκτός της Ιθάκης, ευρίσκονται ανάμεσα σε αυτήν και στην Ηλεία. Ομήρου Οδύσσεια φ’ 346-347:«οὔθ᾿ ὅσσοι ΚΡΑΝΑΗΝ Ἰθάκην κάτα κοιρανέουσιν,
οὔθ᾿ ὅσσοι νήσοισι πρὸς ΗΛΙΔΟΣ ΙΠΠΟΒΟΤΟΙΟ»
Με το επιχείρημα αυτό αποκλείεται κατηγορηματικά, Ομηρική Ιθάκη να είναι ο Πόρος και το Θιάκι.
5. Το σκυλί του Οδυσσέα ο Άργος, στα νιάτα του, κυνηγούσε όταν οι νέοι τον έβγαζαν για κυνήγι, εκτός από λαγούς, ζαρκάδια και αίγαγρους ! Τέτοιαζωντανά που να υπάρχουν στη σημερινή Ιθάκη, την οποία αυτό το επιχείρημα τη διαγράφει οριστικά από διεκδικητή της Ομηρικής Ιθάκης. Ομήρου Οδύσσεια ρ’ 294,295:
«…Τὸν δὲ πάροιθεν ἀγίνεσκον νέοι ἄνδρες
αἶγας ἐπ᾽ ἀγροτέρας ἠδὲ πρόκας ἠδὲ λαγωούς· …»
6. Από το δήμο Κεφαλλήνων πέρναγες στο δήμο Ιθάκης με απλές σχεδίες, όπως ο βουκόλος του Οδυσσέα, ο Φιλοίτιος, καθημερινά. Βουκόλος που από μικρός είχε τα κοπάδια του στο δήμο Κεφαλλήνων. Ομήρου Οδύσσεια υ’ 187, 209-210
«…πορθμῆες δ᾽ ἄρα τούς γε διήγαγον,…»,
«… ὤ μοι ἔπειτ᾽ Ὀδυσῆος ἀμύμονος, ὅς μ᾽ ἐπὶ βουσὶν
εἷσ᾽ ἔτι τυτθὸν ἐόντα Κεφαλλήνων ἐνὶ δήμῳ….».
Με το επιχείρημα αυτό καταργούνται οι θεωρίες της Άσσου και του Πόρου γιατί από την Κεφαλονιά στην Κεφαλονιά δεν περνάς με σχεδία. Η θεωρία της Λευκάδας καταργείται γιατί απέναντι είναι η Ακαρνανία και όχι ο δήμος Κεφαλλήνων.
7. Το προς βορράν λιμάνι της Ομηρικής Ιθάκης κοιτάει ευθεία προς Σχερία των Φαιάκων, δηλαδή την Κέρκυρα. Οδύσσεια ν’ 114-115:
«…ἠπείρῳ ἐπέκελσεν, ὅσον τ᾿ ἐπὶ ἥμισυ πάσης,
σπερχομένη: τοῖον γὰρ ἐπείγετο χέρσ᾿ ἐρετάων…»Η κοκκομετρία της άμμου στην παραλία επέτρεψε να συρθεί το μισό στην στεριά με τη φόρα των κωπηλατών. Αυτό ισχύει μόνο στον Αθέρα Παλικής Κεφαλληνίας. Και ενώ οι Αφάλες στο Θιάκι και η Άσσος Ερύσσου Κεφαλληνίας προσομοιάζουν, οι θεωρίες του Πόρου και της Λευκάδας απορρίπτονται.
8. Η απόσταση μεταξύ χοιρόμαντρας και παλατιού είναι περίπου 4 ώρες με τα πόδια από μονοπάτι ή 2,5 με γρήγορο περπάτημα από το δρόμο, όσο η διαδρομή μεταξύ Αθέρα και Λιβαδιού. Αυτό δεν μπορεί να ισχύει σε Ιθάκη άλλης θεωρίας πλην αυτής που θεμελίωσε ο Νίκος Λιβαδάς για την Κεφαλληνία και ειδικά την Παλική και προέκυψε από τη μελέτη της ραψωδίας π’ και το χρόνο που έκανε το πλοίο αφότου άφησε τον Τηλέμαχο στον Αθέρα, μέχρι να φτάσει στο λιμάνι της πόλης στο Λιβάδι, κάνοντας τον γύρο της Παλικής.
9. Το όνομα Ιθάκη προέρχεται από τη λέξη ιθύς της Ομηρικής, που σημαίνει ευθύς. Αυτό πάει να πει ότι οι παραλίες της Ιθάκης θα πρέπει να αποτελούνται από ευθύγραμμες ακτογραμμές και βραχοσειρές έμπεδες στο πέρασμα του χρόνου, όπως τα Λέπεδα. Γι’ αυτό το όνομα Ιθάκη ταιριάζει καλύτερα στην Παλική, της οποίας η ανατολική ακτογραμμή είναι έτσι διαμορφωμένη από αρχαιοτάτων χρόνων.
10. Το επίθετο που χρησιμοποιεί ο Όμηρος για την Αθηνά σε στιγμές που υποστηρίζει σκανδαλωδώς, ας πούμε σαν συντοπίτης, τους Οδυσσέα, Τηλέμαχο και Πηνελόπη, είναι το ΠΑΛΛΑΣ και γιαυτόν ακόμα τον λόγο, Ομηρική Ιθάκη είναι η Παλική Κεφαλληνίας.
Άλλωστε Παλ-λάς σημαίνει παλλόμενος λίθος, δηλαδή Κουνό-πετρα.

η πλειοψηφία των ταφικών συμπλεγμάτων της Μυκηναϊκής εποχής και των αρχαιολογικών ευρημάτων βρίσκεται στην Κεφαλονιά
Η αρχή της θεωρίας από τον Νίκο Λιβαδά – Τομασάτο
Από τότε που γράφτηκε αυτό το άρθρο συγκεντρώθηκαν άλλα έξη επιχειρήματα και εκδόθηκε το βιβλίο “Η Ιθάκη του Ομήρου”.
Με τη δημοσίευση της ανάλυσης της ραψωδίας φ’ – Ο αγώνας του τόξου του Οδυσσέα (kaloka;iri toy 2019), προέκυψε και 17ο επιχείρημα, αφού ο αγώνας αυτός απαιτεί τεράστια σάλα και παλάτι, οπότε απορρίφθηκε το μικρών διαστάσεων στο Θιάκι.
Όλα αυτά περιελήφθησαν στις πρώτες μεταφράσεις της Ιθάκης του Ομήρου στα Γαλλικά (L’ Ithaque d’ Homere) και στα Ισπανικά.(La Ithaca de Homero) που κυκλοφόρησαν στα τέλη του 2019